İnternetten Kısa Memleket ve Yünivörs Meseleleri

Daha önce bir bilişim firması Internet Explorer kullanıcılarının diğer browser kullanıcılarıyla karşılaştırıldıklarında daha düşük IQya sahip olduklarını araştırmış. Sonra ise Microsoft ve fanboyları coşmuş “biz geri zekalı değiliz” diye. En son ise bu firmanın çok yeni bir firma olduğu, güvenilirliği olmadığı, hatta sitesindeki resimlerin bile başka sitelerden olduğu vs. iddia edildi.

Bu meseleye bir çözüm getirmek adına diyebilirim ki, evet, Internet Explorer kullanıcılarının ortalama olarak daha düşük zekaya sahip oldukları düşünülebilir, bu çok normal. Hatta eminim ki bahsi geçen araştırma kolpaysa bile, daha kapsamlı ve ciddi bir araştırma yapılırsa sonucun aynı olacağı görülecektir. Neden?

Çoğu insan internet explorer dışındaki web tarayıcılarının ne olduklarını bile bilmiyor. Daha da çoğu internet explorer’ın ne olduğunu bile bilmiyor. Yani interneti ve bilgisayarı gerçekten aktif olarak kullanan yüzde çok düşük bir yüzde. Ve bilgisayarlarla, internetle çok haşır neşir olan ve olaydan anlayan insanların daha yüksek zekada oldukları aşikardır. Hani IQ zaten belli şeyleri ölçüyor, kimse çıkıp da “ben sanata daha elverişliyim” falan demesin. IQ’dan bahsediyoruz sadece. Değişime daha açık, yeniliklere daha kolay adapte olan insanların daha zeki olduklarını da inkar etmek sadece kıskançlıktır, o da var.

Eski olanda ısrar eden, ve bunu da özellikle yenileri hiç denemeden yapan insanların bir kısmının gelenekçi olduğu söylenebilir, ama bir kısmının da ayak uyduramayacağını, yani kapasitesinin yetmeyeceğini bildiğini kolayca varsayabiliriz. Bu yüzden orta çağdan kalma (birazcık abartıyı mazur görünüz) internet explorerı kullanmakta ısrar etmek, birçok kolaylıkla ve ekstra avantajla gelen muadillerini anlamaktan korkmak anlamına gelir. Ki bu da geri zekalılığın kabulüdür. Bu insan geri zekalıdır demiyorum, sadece ben geri zekalıyım demektedir diyorum. Bu yüzden IE kullananlar geri zekalı mıdır, kesin olarak bilinemez ama, kendilerine geri zekalı dendiğinde, en azından bir kısmının itiraz etmesi mantıksızdır.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.