Aşırı Sağ Yoktur, Az Merkez Vardır

Donal Trump denen soytarı kendisinden beklenebileceği gibi saçma sapan konuşmaya devam ederken, Le Pen gibi tipler de medyaya ayırdığımız kısıtlı zamanın önemli bir kısmını almaya başladılar. Tüm dünyada önemli oranda insan “yükselen aşırı sağ” gibi ifadeleri savurmaya doyamadı. Bence problem bu değil, problem gerici sol. Ecnebilerin “regressive left” diye adlandırdıkları şey yani.

Tüm dünyada bir “yükselen aşırı sağ” geyiği dönüyor, çünkü bu geyiği çevirmek çok kolay. Dünyayı modern manada sol ve sağ diye ayırdığınızda her şeyle ilgili ahkam kesebiliyorsunuz. Oysa sağ ve solun ayrımını yapabilmek için birçok araç var elimizde. Bir araca göre sol olan şey, başka bir araca göre sağ olabiliyor. Maalesef beğendiğimiz, tatlış gözüken her şeye sol, geri kalan her şeye sağ deme alışkanlığımız meseleleri anlayabilmemizi engelliyor. Tüm dünyanın aciliyeti olan tehlikelerle boğuştuğu bu günlerde en büyük problem kendine sol demekle kalmayıp “sol” denebilecek her şeyi kendi tekelinde zanneden gerici solun göte göt diyememesi.

Daha önce Batı üniversitelerindeki “güvenli alan” politikalarından bahsetmiştik. Özellikle son birkaç yılda bu politikalar daha da güçlenmeye başladı. Yetişkin insanları çarpıcı, şok edici ya da rahatsız edici fikirlerden korumayı amaçlayan bu politikalar yüzünden seminerler, sunumlar, tartışmalar iptal edildi, ediliyor. Oturup iki kelime konuşamayacak kadar tahammülsüz ve politik doğrucu gerici sol, kafa kesen yamyamlarla mücadele edebileceğini sanıyor.

Liberal ya da insancıl her ama her şeye sahip çıkması, alan parsellemesi gereken insanlar, özeleştirinin bokunu çıkartıp bu görüş ve yaklaşımlara sahip çıkanların işlerini baltalıyorlar. Aman islamcı demeyelim, islamofobik oluyoruz. Aman barbar ideoloji demeyelim, bu ideoloji milyonlarca insanın kültürü, ayıp olur. Aman şu konuyu tartışmayalım, eşek kadar üniversite öğrencileri rahatsız olabilirler ve travmatik durumlar oluşabilir.

Bazı üniversitelerde salonlarda yapılan tartışmaları travmatik bulan öğrencilerin “sığınmaları” için yavru köpek sevme odaları var. Şaka değil, yine de gerçekten inanılmaz. Liberal ya da insancıl meseleleri sonuna kadar savunmaya çalışan biri çıktığında “aman o konuya girmeyelim” diyenler yüzünden hiçbir şey konuşulamıyor. Konuşulamayınca da başka yerlerde ve başka içeriklerde bu tartışmaları yapanlar çıkacak elbet. Konuşamazsan konuşurlar.

01032012_201755_11063

Muhafazakarlık, özelde ise islamcılık meselesini gerici sol tartışmadığı ve tartıştırmadığı için Donald Trump gibi şaklabanlar “bence tüm Müslümanların ülkeye girmesini bir süre yasaklamalıyız” diyebiliyorlar. Diyebiliyorlar çünkü ABD gibi özgür düşünce ve ifadenin ağa babası bir ülkede “mesele insanlar değil, ideolojiler, Allah’ını seven şu özgürlüklerin defansına gelsin” diyenler islamofobik, ırkçı, “sağcı”, anti-Müslüman olarak adlandırılıyorlar.

Sırf “bazı insanlar şöyle şeylere inanıyorlar ve bunların da bazıları o şeyleri direkt uygulamanın peşindeler” dediğiniz için duyar üstüne duyar kasılabiliyor. İnsanların söylemedikleri şeyler üzerine yargılandıkları bu dünyada oturup düzgünce bir şey tartışabilmek artık mümkün değil.

Bazı ideolojiler başka bazı ideolojilerden daha kötü, daha aşağı, daha zararlıdır. Bunu kabullenmek, merkezde toplanıp insanı savunmak lazım. 2015 yılında bunu bile yapamıyorsak bizim boş bıraktığımız alanları Trump gibi dalyarakların doldurabilmelerine şaşırmayacağız.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.