Call of Duty – Black Ops

Bu yılın Kasım ayında çıkacak olan COD – Black Ops nasıl olacak merak edelerden misiniz? Ben de onlardanım, ama şu an için pek ayrıntı yok ortada. Bu yüzden kısaca son çıkan üç oyuna bakmak gerekiyor aslında.
(yalan yanlış saptamalar ve tahminler içermektedir, ibret olsun diye silmedim)

Modern Warfare:

FPS denince akla ilk gelen oyun olan Call of Duty’nin başladığı en güzel seri diyebilirim. Senaryo birkaç on yıl ilerisi gibi ama tam olarak da değil. Birkaç ilginç silah ve alet dışında fütüristik şeyler beklemek çok büyük hata olur. Ama Captain Price’ıyla, Al Asad’ıyla falan oldukça heyecanlı bir senaryosu var ve aksiyona doyar gibi oluyorsunuz. Doyar gibi oluyorsunuz diyorum, çünkü bunun ikincisini oynamış ve birkaç kez bitirmiş olduktan sonra aynı seriden de olsa başka bir oyunu beğenmek çok zor.

World at War:

Muhteşem bir ikinci dünya savaşı simülasyonu. Grafik anlamda MW’e biraz yaklaşır gibi. Senaryo zaten gerçekten alınma olduğu için oldukça güzel ve sürükleyici. Kendinizi bir Rus askeri, bir de Amerikan askeri olarak bulup sürekli rol değiştirip çekik gözlü insanlarla falan savaşınca gerçek dünyaya dönmeniz çok zor olabiliyor birkaç gün. Özellikle Banzai Attackers denilen, ve çalıların arasında dolaşırken bir anda 15 cm yakınınızda belirip Banzaiiii diye bağırarak katanayı saplayan herifler yüreğinizi ağzınıza getirebilir. Flamethrower ve tank kullanma gibi sadist yönleri de yok değil oyunun. Tek bir sorunu var: Trey Arch. Herifler MW gibi muhteşem bir oyundan sonra gerçekten elle tutulur bir başarıya imza atmışlar. Ve şimdiye kadar hep saçma sapan oyunlar yapıp kafa ütüleyen böyle bir firmanın WaW gibi bir oyunu yapması bile muhteşem. Yapmışlar ama nasıl yapmışlar desek daha iyi olur. Bilgisayarım gayet sağlam bir bilgisayardır. Yani şu an için bile, bir yıldır kullanıyorken, yeni çıka nhiçbir oyunda kasıldığını görmedim. Ama geçen yıl çıkmış bir WaW resmen ağlattı bilgisayarı. Çözünürlüğü düşürmek biraz olsun çözüyor sorunu ama kim kalitesiz görüntülerle oyun oynamak ister ki? Genelde oyun oynanırken pek bir sorun çıkmıyor, çok nadiren donuyor ama oyun aralarında verilen ufak ve eğlenceli tarihi ayrıntılardan bir bok anlaşılmıyor. Bilgisayar işi gücü bırakıp göz yaşları dökecek diye bekliyor insan.

Modern Warfare 2:

MW’in birincisi gibi Infinity Ward tarafından yapılan bu sanat eseri oyun bana içtenlikle “Bütün dünya Infinity Ward’un taşşaklarını yesin” dedirtiyor sevgili okurlarım! Görüntü olarak muhteşem ötesi, oynanabilirlik olarak etkileyici, ve Infinity Ward bu sefer tam anlamıyla aksiyonun amına koymuş! Rusya’dan Afganistan’a, Atlantik okyanusundan Brezilya’lara falan… Bir oyunda beyaz kıyafetli kar komandosu öldürmekten hiç bu kadar zevk almamıştım. Sniper tüfeği ile çıkılan maceralarda “adam zaten uzaktan beni görmüyo hacı, illa ki kasıp kafadan vuracam” çığlıklarıyla odanızı, evinizi, hatta isterseniz ilçenizi bile inletirsiniz. Ama bir FPS’ye kar motosikleti kullanma, ilerleyen bölümlerde tekne kullanma, başka bir bölümde Predator Drone denilen muhteşem aleti kullanma gibi özellikler eklenmesi gerçekten etkili olmuş. Sürekli bir koşuşturma, sürekli bir aksiyon… Kalp atışları yavaşlamıyor insanın.

Modern Warfere’in birincisinin sonundaki rehine kurtarma operasyonu iki dakika oynayım adam vurayım da işime gücüme bakayım diyen hızlı aksiyoncular için güzel, ama keşke daha komplike ve uzun olsaydı.

World at War bonus bölüm olayını abartmış, karşımıza Nazi Zombiler çıkartmış. Bir yandan kırılan pencere tahtalarını falan yerleştirip, bir yandan hasiktir arkadan girdi puştlar diyerek, üstünüze yavaş yavaş gelmelerine rağmen bir türlü tam olarak kurtulamadığınız zombileri kafalarından mıhlamaya çalışıyorsunuz.

MW2’de ise birinci oyundaki özel tim operasyonu olayının abartılmış ballandırılmış halini görüyoruz. Oyunu bitirdiğinizde karşınıza Special Ops olarak bir seçenek çıkıyor. Bunlardan bazıları daha önce geçtiğiniz bölümleri tek başınıza oynadığınız ve düşman sayısı ve mücadele süresi bakımından kıllandırılmış şeyler. Oyuncunun belli bir kolaylık seviyesinin altında bir şey seçmesi yasak. İşin eğlencesi de burada zaten. Birçok bölümü geçtikten sonra yıldız toplayıp başka bölümleri oynama hakkına sahip oluyorsunuz.

Bunlara bakınca, öncelikle Trey Arch’ın daha çok WaW’a benzeyen bir şey yapması beklense de, trailer öyle demiyor. Bildiğimiz MW’in daha çok özel tim ağırlıklı olanı olacakmış gibi. Daha da doğrusu, MW ile Treyarch’ı silip atan bir Infinity Ward varken, Treyarch sanırım “bakın biz de modern zaman oyunu yapıyoruz” deme şansı bulacak. Eğer bu oyunla da kurtaramazlarsa meseleyi, bir daha Treyarch’a COD oyunu yaptırılır mı bilinmez… Vietnam’da geçeceği gibi söylentiler dolaşsa da, bu kesinlikle Vietnam savaşı düzeyinde olmayacak. Vietnam’a da uğrayan modern bir savaş olacak gibi.

Şimdi eski oyunları tekrar tekrar oynayıp 9 Kasım’ı bekliyoruz, hadi canlar!


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.